Eerstelijnspsychologie

De eerstelijnspsycholoog pakt op professionele en persoonlijke wijze samen met u uw psychisch probleem concreet en praktisch aan. Enkele gesprekken zijn vaak voldoende om u weer op weg te helpen. Denk niet te lang ik moet er alleen uitkomen, of het moet eerst erger worden. Juist als u er vroeg bij bent, kan een eerstelijnspsycholoog goed helpen! De eerstelijnspsycholoog is er in beginsel voor alle leeftijden.

Zo werkt het: een eerstelijnspsycholoog stelt de voorlopige diagnose en bespreekt met u wat eraan gedaan kan worden. In de behandeling werkt u vervolgens samen aan een oplossing.  Eerstelijnspsychologen werken praktisch en probleemgericht. Gemiddeld zijn zeven a acht  gesprekken voldoende om op eigen kracht verder te kunnen. Een standaard gesprek met een eerstelijnspsycholoog duurt ongeveer drie kwartier. 

Wat is eerstelijnspsychologische zorg?   Psychologische zorg in de eerste lijn is toegankelijk voor iedereen. Er zijn geen wachtlijsten dus u kunt snel worden  geholpen, net als bij de huisarts. Soms gebeurt het dat een eerstelijnspsycholoog aangeeft dat het beter is als u door een andere hulpverlener wordt geholpen, bijvoorbeeld iemand van een RIAGG of een psychiater. In overleg met u wordt de huisarts daarover geinformeerd.