Home > Resultaten > Slaapproblemen > Cliëntenervaringen Slaapproblemen >


Cliëntenervaringen Slaapproblemen


Hetty (deel van artikel uit Margriet van januari 2012)

Aan het begin of pas aan het einde van de nacht, anderhalf tot hooguit drie uurtjes slapen en verder klaarwakker liggen; of de hele nacht om de minuut wakker schrikken: niet echt slapen dus. Steeds meer beinvloedde deze slaapproblemen mijn dagelijkse functioneren. ‘s Nachts herstel je nauwelijks, dus schraap je overdag de restjes uit je reserve tank. Dat eist z’n tol. Je raakt chronisch vermoeid en je lichaam komt  in een toestand van chronische stress, omdat ‘t zelfs tijdens ontspannende bezigheden als het ware vecht om wakker te blijven. En zo is de cirkel al snel rond.

Slaapmedicatie, voedingssupplementen, mindfulness, gesprekstherapieen, niets leidde tot blijvend resultaat. Slaaponderzoek wees uit dat ik ook lijd aan de slaapstoornissen  RBS; het rusteloze benen syndroom, en PLMD; periodic lymb movement disorder, wat zorgt voor schokbewegingen tijdens de slaap. Mijn nachten bleken dan ook sterk verstoord door veel  ‘awakenings’ en ‘arousals’ en  gemiddeld veertig keer per uur aan schokbewegingen.

In september 2011 besloot ik neurofeedback te proberen voor mijn slaapproblemen. Ik koos voor Neurobics in Groningen. De QEEG, een filmpje dat je hersenactiviteit in kaart brengt, wees uit dat ik nog altijd het typische hersenbeeld had van iemand met een burnout: o.a. verhoogde beta-golven, wat gerelateerd wordt aan chronische stress. We begonnen met twee sessies per week van elk een uur, om dit te verlagen. Ik durf ‘t nog steeds niet helemaal te geloven, maar ik heb al sinds de tweede week geen slechte nacht meer gehad. Ook een ander serieus probleem  verdween volledig: de extreme wazigheid in m’n hoofd die mijn hele functioneren dagelijks stil legde. Inmiddels zijn we drie maanden verder (december 2011) en het gaat nog altijd onverminderd goed. (update : februari 2012 gaat het nog steeds goed)

Ik heb nu 13 sessies gehad en ben net overgegaan op eens per week. Doorgaans zijn er zo’n 30 sessies nodig voor blijvend resultaat. Omdat ik zo goed reageer op de sessies, zou dat wel eens eerder kunnen zijn. Hoe het komt dat dit zo goed werkt? Ik zou het echt niet weten. Het werkt gewoon, en ik hoef er helemaal niets voor te doen! Ik denk dat het veranderen van hersengolven uiteindelijk alles in die vicieuze cirkel van geestelijke en lichamelijk disbalans weer tot herstel kan brengen.

De RBS en PLMD zijn helaas chronisch; ik verdraag de medicatie hiervoor niet. Misschien houdt de vermoeidheid daarom (vooralsnog) aan. Dit ga ik met Roland nog nader bekijken. Maar dankzij de neurofeedback gaat het in- en doorslapen nu wel goed en kan ik zonder die ellendige waas in m’n hoofd helder bezig zijn, ook al zijn dat nog beperkte uurtjes. Ik ben eindelijk weer vol goede moed over de toekomst!


Merel (zie artikel Marie Claire, Over Neurobics/Neurobics in de media)


Heel haar leven had Merel (36) al last van slaapproblemen. Vooral met inslapen had ze moeite,  dan leken haar gedachten alle kanten op te gaan. Vaak sliep ze ook erg licht en onrustig. Merels hersenen leken extreem gevoelig voor drukte. Het was zelfs zo erg dat ze na een gewone avond uit met drukke gesprekken nauwelijks aan slapen toe kwam.  Aan medicijnen wilde Merel niet beginnen. Wel zocht ze naar allerlei alternatieve methoden, maar daar vond ze geen oplossing. Tot ze eind vorig jaar op internet las over neurofeedback. Ze klopte aan bij Neurobics, een kliniek in Groningen.

Merel slaapt inmiddels al drie weken als een roos. Ze is bezig haar behandeling langzaam af te bouwen en durft steeds meer te hopen op een blijvend effect. Toch ziet zij neurofeedback niet als een wondermiddel. Mij is verteld dat ik grote kansen had omdat mijn slaapproblemen niet veroorzaakt zijn door bijvoorbeeld stress op het werk of een slechte relatie. Als je depressief bent vanwege ernstige persoonlijke problemen kom je waarschijnlijk bedrogen uit als je alleen neurofeedback doet. Dan is het niet voldoende alleen je brein aan te pakken, maar zul je daarnaast een traject moeten volgen om ook de rest van je leven weer op de rails te zetten.

Merel moest in het begin erg wennen aan deze niet erg invoelende behandelmethode. Ik ben zelf ook hulpverlener en kon moeilijk geloven dat je met een paar electrodes op je hoofd echt iets zou kunnen bereiken. Maar ik zette me eroverheen. Vanaf december 2009 kreeg ze twee behandelingen per week. In eerste instantie leek de behandeling niet goed aan te slaan en kreeg ze er zelfs hoofdpijn van. De instellingen van de apparatuur werden aangepast. Naast de alphagolven die vooral met slaap te maken hebben werden haar SMR-golven getraind. SMR-golven spelen een belangrijke rol bij fysieke activiteit. In het begin was er steeds maar twee dagen een effect merkbaar. Maar na twintig sessies veranderde er ineens iets, waardoor de werking steeds langer bleef. 


Margreet


(kijk voor het volledige verhaal bij Parkinson)
Ik slaap mijn hele leven al slecht maar nu sliep ik bijna helemaal niet meer, ik voelde me daarbij ook depressief.
In december 2009 las ik iets over neurofeedback en slaapproblemen. Het zou helpen tegen slaap problemen, depressie en kon misschien ook iets betekenen bij de ziekte van Parkinson. Ook las ik in een tijdschrift iets over kinderen met ADHD die door neurofeedback geen medicijnen meer nodig hadden.Ik besloot het ook te proberen. Alleen al beter te slapen en wat minder depressief te zijn zou al heel wat zijn.
In januari 2010 ben ik met neurofeedback bij Roland Verment begonnen met twee keer in de week een sessie. Na 8 sessies sliep ik al veel beter, na 12 sessies zelfs heel goed, in de afgelopen 10 jaar had ik nooit meer zo goed geslapen. Na 12 sessies was ik ook niet meer depressief