Home > Resultaten > ADHD >


ADHD


Bij neurofeedback houden we jou een spiegel voor van je eigen hersenactiviteit (EEG, hersengolven). Door bepaalde activiteit te belonen, bijvoorbeeld met een opgestoken duim kunnen we je hersenen aanleren om de eigen activiteit te sturen. Dit gaat grotendeels onbewust. Doordat jij voortdurend je hersenen “vertelt” hoe ze het doen gaan je hersenen hier al heel snel van leren.

Bij ADHD/ADD kunnen we je hersenen leren om activiteit aan te maken die betrokken is bij aandacht, rust en concentratie. Hiermee vormt neurofeedback een doorbraak in de behandeling van ADHD, je traint de hersenen zelf en bent niet meer afhankelijk van medicatie.

Wat is ADHD ?

ADHD staat voor Attention Deficit Hyperactive Disorder, ADD is de variant zonder hyperactiviteit. Het uit zich in de vorm van concentratieproblemen vaak in combinatie met hyperactiviteit en impulsiviteit. De diagnose wordt gesteld op grond van criteria uit de DSM IV, wanneer iemand over het gehele leven hoog scoort op die criteria en er geen andere oorzaken lijken te zijn krijgt iemand de diagnose. De diagnose is dus een door gedragsdeskundigen beschreven stoornis en is niet aan de hand van een lichamelijke of hersenfysiologische meting te bepalen. Wel zijn er in bijvoorbeeld het QEEG gemiddeld genomen bepaalde patronen vaker te zien bij ADHDers. Door het grote onderlinge verschil tussen mensen kan dit echter per persoon heel anders liggen. In het algemeen lijkt het beeld te zijn dat de hersenen van mensen met ADHD een lagere activiteit/waakzaamheid hebben in vergelijking met mensen zonder ADHD en dat met name frontale hersendelen en de basale ganglia onderactief zijn. Deze hersendelen zijn betrokken bij aandacht, concentratie, planning en beheersing van gedrag ( de dirigent van de hersenen).

Therapie, behandeling en medicatie

Traditioneel wordt er medicatie gegeven bij ADHD. Deze medicatie verhoogt het (beschikbare) dopaminegehalte en normaliseert daarmee de activiteit in deze frontale hersendelen en de basale ganglia. Dat medicatie effectief is lijkt evident en is de ervaring van menig ouder met ADHD kinderen. Medicatie kan een enorme verbetering geven in concentratie en gedragsproblematiek. Toch is het niet de ideale ADHD behandeling. Naast medicatie kunnen er gedragstrainingen gegeven worden en oudervoorlichting. De algemene bevinding is dat het geleerde gedrag matig generaliseerd naar het dagelijkse leven. Tijdens een training gaat het dan goed, maar op school met alle prikkels die er daar zijn is het moeilijk om dit te handhaven.


Neurofeedback

Neurofeedback wordt sinds de begin jaren ’80 toegepast bij ADHD en ADD. Vanuit kleinschalige instituten heeft het zijn opmars gemaakt in de wereld als behandeling voor ADHD en ADD. Bij neurofeedback proberen we breder te kijken en beschouwen we ADHD als een probleem in het zelfregulerende vermogen van de hersenen. De hersenen moeten in een wereld vol met interne en externe prikkels voordurend schakelen in het waakzaamheidniveau. Af en toe moet hele specifieke aandacht gegeven worden, andere keren moet er juist breder gekeken worden en even afstand genomen worden. Het blijk uit onderzoek dat het basale vermogen om aandacht aan iets te geven in principe goed werkt bij ADHD, maar dat het probleem met name zit in dit schakelen. Bij ADHD en ADD zien wij verschillende hersenpatronen terug. Vaak is de algehele waakzaamheid verlaagd, wat zich toont in verhoogde trage activiteit en verlaagde snelle activiteit. Het EEG geeft dan in feite een beeld dat past bij iemand die licht slaapt. Met neurofeedback kunnen we het brein trainen om die trage activiteit te verminderen. Hierdoor neemt de waakzaamheid toe en gaat het concentreren makkelijker en is iemand rustiger en minder impulsief. Het kan ook voorkomen dat iemand een normaal EEG patroon heeft. Hierbij ligt in de training met name de nadruk op het schakelen van een toestand van rust naar een toestand van geconcentreerdheid. Een kleinere subgroep van kinderen en volwassenen met ADHD en ADD heeft juist een te hoge waakzaamheid. Ook hierbij halen we prima resultaten met neurofeedback. Een (r)evolutionaire ADHD behandeling dus.